TEOG Hakkında

TEOG Hakkında

Ne Yapmalı?

Temel Ortaöğretime Geçiş Sınavı altı dersten oluşan bir sınav, bu yüzden genel manada sınava çalışmaya odaklanmak kadar her ders için ayrı bir strateji belirlemek gerektiği aşikar. Her ders için öğrencinin kendi kabiliyetlerine özel bir çalışma metodu belirlenmeli.

Bunlarla beraber bu tarz büyük sınavlar sadece öğrencinin değil ailenin de aktif olarak katıldığı ve önemli bir etken olduğu sınavlar. Ailelerin de strese girdiği, heyecanlandığı, yorulduğu hatta kendilerine düşen yönüyle çalıştığı bu sınavlarda her zaman dengeli olmak gerektiğini unutmamalı. Sınav kaygısından, anlama güçlüğüne her problemin üzerine aile, öğrenci ile beraber eğilmeli; ancak aileler, öğrenciyi özgür bırakmaları gereken yerler olduğunu da bilmeli. Bazı aileler öğrencilerini sıkmamak düşüncesi ile olması gerekenden fazla serbest bırakmış bazı aileler de disiplinli olmak gerektiği fikriyle dengeyi tutturamayıp öğrenciyi psikolojik olarak boğabiliyor.

Unutulmamalı ki her öğrenci bir birey ve velilerin eğitim metoduna ve içeriğine göre tepki veriyor. Hayatı tamamen bu sınava bağlar bir üslup öğrenciyi ders çalışmada kaçamaklara, korkuya ve yönetilmesi zor şiddetli strese iterken, önemsemez ve “aman üstüne gitmeyelim” düşüncesi ile yapılan fazla serbest davranışlar öğrenciyi sınavı ciddiye almamaya ve doğal olarak başarısızlığa itiyor. Öğrencinin başarılı olması ve geleceğini kurtarabilmesi adına bu sınavın ilk ve önemli bir dönemeç olduğu bir realite.

Başlangıçtan itibaren kaliteli okullarda ve başarılı öğrencilerle eğitim gören öğrencilerin akranlarına göre daha başarılı olduğu herkesçe bilinen gerçeklerden. TEOG sisteminde öğrencilerin bir anlık ve tek sınavlık performanslarının değil büyük bir kısmı için 1 yıllık, belli kısım için 3 yıllık performanslarının test edileceğini düşünürsek küçük yaştaki öğrencilerin uzun soluklu çalışabilmelerinin ve güçlü bir psikolojiye sahip olmalarının önemi daha da belirginleşiyor. Hayatta her alanda başarının en temel şartlarından olan denge bu önemli sınavda da asla hatırdan çıkarılmaması gereken düsturlardan.