YKS öncesi öğrenci ve velilere önemli tavsiyeler

YKS öncesi öğrenci ve velilere önemli tavsiyeler

Bu yıl ilki uygulanacak olan Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı ( YKS ) için heyecanlı bekleyişin sonuna gelmiş bulunmaktayız. Peki öğrenciler ve veliler olarak bu önemli sınavı başarıyla atlatma adına neler yapabiliriz? Modüler Özel Ders olarak sizler için bu sorunun cevabını arayacağız.

Veliler nelere dikkat etmeli?

Çok değer verdiğiniz yavrularınız için kritik bir dönemeç olan YKS öğrencilerimiz kadar sizleri de bir hayli geriyor. Ebeveyn olarak sizlerin de kaygı taşımanız gayet normal. Bu kaygıyı çocuğunuza yansıtmamaya olabildiğince özen göstermeye çalışın. Anne baba olarak elinizden geleni fazlasıyla yapmaya gayret ederek üzerinize düşeni yapmış olmanın rahatlığını yaşayın ve çocuğunuzu da rahatlatın. Çocuğunuza olan güveninizi aşırıya kaçmadan hissettirin bazen “sana çok güveniyorum.Beklentimiz çok yüksek…” gibi cümleler öğrenci üzerinde baskı oluşturmakta ve sınav kaygısını daha da arttırmaktadır.  Eğer öğrencimiz sınav konusunda aşırı kaygılıysa ona sonuç ne olursa olsun hep yanında olacağınızı söyleyin.

Sınav öncesi sürekli telkinlerde ve nasihatlerde bulunmak öğrencimizi bunaltabilir. Özellikle sınav sabahı annelerimiz sınav sabahı kahvaltıda aman oğluşum şundan da ye zihin açar aman kızım bunu da ye hafızan kuvvetlenir gibi aşırı dozda ilgi ve alaka göstermeleri ters tepebilir.

Öğrencilerimize tavsiyeler

Son gün ders çalışmayın: Son gün ders çalışmak size avantajdan ziyade dezavantaj oluşturabilir. Bazı şeyleri unuttuğunuzu veya yapamadığınızı görüp telaş yapabilirsiniz. Rahat olun!

Sınav yerini mutlaka görün: Eğer size ciddi düzeyde yorgunluk vermeyecekse sınav yerini gidip görmenizde fayda. Sınav günü aksilik yaşamama adına sınav yerine ne kadar sürede ve nasıl gideceğinizle alakalı fikir sahibi olmuş olursunuz.

Uyuma rutininize uyun: Normalde hangi saatte uyuyorsanız o saatlerde uyuyun. Çok erken veya geç yatmak biyolojik dengeniz açısından zararlı olabilir. Eğer uykunuz gelmediyse kendinizi uyumam lazım uyumam lazım diye kasmayın bu şekilde kendinizi zorlamanız hepten uykunuzu kaçırır.. Ne zaman kendinizi rahat bırakırsanız o zaman uyursunuz.

Kahvaltıda ekstraya girmeyin: Normal kahvaltı alışkanlığınıza uygun bir şekilde kahvaltı yapmaya çalışın. Zihnimi açsın diye aman şunu da yiyeyim bunu da içeyim gibi rutin dışı uygulamalar sınavda kafanızdan çok midenizin çalışmasına yol açabilir.

Başarılı olduğunuz alandan başlayın: Sınava en iyi olduğunuz branştan başlamanız kendinize olan güveninizi arttıtıp sınav kaygınızı azaltabilir. İyi bir başlangıçla motivasyonunuzu yükseltmeniz size sınavda büyük avantaj sağlayacaktır fakat yıl içindeki denemelerde farklı bir strateji izliyorsanız kendi tarzınızı uygulamanız daha isabetli bir karar olabilir.

Sadece sınava odaklanın: Sınav esnasında olabildiğince dikkatinizi toplamaya ve başka şeylerle zihninizi dağıtmamaya çalışın. Mümkün mertebe diğer adaylardan ve dışarıdan gelebilecek gürültülerden kendinizi izole etmeye çalışın.

Sorularla cebelleşmeyin: Bir diğer nokta da, sınavda sorularla inatlaşarak vakit kaybetmeyin. Özellikle çok iyi olduğunuzu düşündüğünüz derslerde ben soruyu nasıl yapamam gibi duygularla sorularla cebelleşmek size zaman kaybettireceğinden sonrasında sınavı yetiştirememe kaygısına yol açabilir.

Modüler Özel Ders olarak hafta sonu girecekleri TYT ve AYT sınavlarında tüm öğrencilerimize başarılar diliyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir